Review

Vifa Helsinki portable Bluetooth speaker

De grote onbekende hartenjager

3 oktober 2016 door Kelvin de Wit

Grote kans dat er bij het merk Vifa nog geen lampje bij je gaat branden. Tot voorkort wisten wij ook niet van het bestaan af. Het Deense merk heeft een scala aan Bluetooth speakers waarbij de Vifa Helsinki tot de kleinste, meest draagbare hoort. Nu komt deze speaker me wat bekend voor, sterker nog. Met de Deense roots  is het praktisch een kruising tussen Bang & Olufsen en Libratone. Als je het mij vraagt combineert die dan ook het verfijnde van B&O, met het knuffelbare, zachte uiterlijk van Libratone. Hoe die Vifa Helsinki speaker klinkt zoeken we uit in deze review.

Design | Echt Deens

De afkomst van deze speaker is weinig verhullend. Het Scandinavische design spat ervan af en dat is naast aan de combinatie van gebruikte materialen, ook te merken aan de afwerking. De prominente speaker grill is vervaardigd door het Deense Kvadrat dat geroemd wordt om hun kwalitatieve textiel. De combinatie van het zachte textiel, soepele leer en de ronde vormen maken het een elegant, toch ietwat vrouwelijk geheel. Ik kan me dan ook best indenken dat je als man zijnde toch wat moeite hebt om de Helsinki als een soort handtasje over straat moet.

Vifa Helsinki | Functie en gebruik

De Vifa Helsinki heeft de formfactor om hem overal mee naartoe te nemen en met een batterijduur van 8 uur zal die het ook prima uithouden. Toch merk ik dat ik hem niet veel meeneem buiten de deur. Om hem mee te zeulen is hij toch wat groot en aan het gewicht. Waar ik hem veel meer voor gebruik is voor in en om het huis.

Je telefoon koppelen doe je via Bluetooth. Bluetooth 4.0 met aptX-technologie moet ervoor zorgen dat je in optimale kwaliteit naar je Spotify playlists kan luisteren. Het minimalistische voorkomen wordt doorgetrokken in de knoppen. In de speaker grill zijn subtiel de volumeknoppen weggewerkt en buiten deze knoppen, is de knop voor het inschakelen/pairen de enige aanwezige.

 

 

Soundwise |

De Helsinki speaker van Vifa heeft ongekend veel power en doet menigeen – inclusief ikzelf – verstelt staan. Niet alleen voor on the go weet hij je gevoelige snaar te raken, maar ook in het huis verstaat deze speaker zijn taak. Via de app, die overigens niet heel veel voorstelt, is het geluid nog wat te tweaken. Maar in algemene zin moet ik zeggen dat ik hem bij veel verschillende muziekstijlen uitstekend vind klinken. De lage tonen zijn niet sterk vertegenwoordigd, maar zoals we eigenlijk ook van Libratone gewend zijn voldoende aanwezig.

Conclusie: De grote onbekende die zeker het bekijken waard is!

Tot voor kort was ik niet bekend met Vifa, terwijl ik toch dacht zo ongeveer alle speaker wel onder ogen gehad te hebben. De Vifa Helsinki wist mij positief te verrassen. Een echte hartenjager. Iedereen is te spreken over de form factor en geluidskwaliteit. Wel wordt de uitstraling soms wat bekritiseerd, omdat het volgens sommigen toch iets té vrouwelijk aandoet. Maar zoek je een speaker die er elegant uitziet, zowel binnenshuis als buitenshuis toch zijn mannetje staat en iets anders zoekt dan standaard. Dan is deze Vifa Helsinki serieus het overwegen waard!

De Vifa Helsinki heeft een adviesprijs van 399 euro.

Pluspunten

  • Geweldig goed geluid
  • Perfecte afwerking
  • Geen 13 in een dozijn speaker

Minpunten

  • Redelijk beperkte accuduur (8 uur)
  • Geen accurate batterij-indicator op speaker zelf

Het onbekende pareltje

Elegante en krachtige speaker

Vifa Helsinki portable Bluetooth speaker 85 100 Kelvin de Wit

Mede-oprichter AppelStijl en student. Altijd bezig, ondernemend, houdt van snelheid en komt kort door de bocht, op het asfalt dan.

Lees meer over Kelvin

Deel dit bericht
Tags