Review

Tivoli Art Orb speaker

Designer speaker voor het warme huis

12 november 2016 door Nick Kiran

We kennen allemaal wel de bekende radio’s van Tivoli Audio. Stijlvol, (mag het eigenlijk niet zeggen maar) zoals vroeger en toen alles nog met aandacht en vakmanschap werd vervaardigd. Dus als ze bij Tivoli Audio iets nieuws aankondigen dan is het altijd maar de vraag in hoeverre dat past binnen het bekende beeld dat men heeft bij het mooie merk. Zo ook, toen ze recentelijk de Art collectie toonden. Geometrische vormen, simpliciteit en tegen het Scandinavische af ontworpen. Lustobjecten, maar dan als speakers.

Zie onze video, in samenwerking met De Wereld Van Morgen Podcast, voor onze bevinden bovenaan deze pagina.

Conclusie: Design top, werking matig, geluid voldoende

Laten we beginnen bij het mooiste van deze speaker en dat is ook meteen het esthetische. Hij is simplistisch, mooi en strak vormgegeven en helemaal in de stijl van het nu, doch met de warmte van vroeger. Een groot compliment waardig. Hij moet helaas wel in een houder staan bij gebruik en die wordt in de fotografie op de website van Tivoli maar barweinig getoond en eigenlijk begrijpen we dat ook; het is zonde dat het zo moet. Jaren terug hebben wij de Libratone Loop mogen testen, die leek qua vormgeving op deze speaker – maar had niet een dergelijke houder nodig. Ook de stekker, redelijk goed besproken in de video denken wij, past niet bij het ontwerp van de rest van de speaker. Zeker als je hem wenst op te hangen (wat kan!) is het jammer dat je die zo ziet.

Dan naar het geluid, dat is echt prima. Zeker voor in de keuken of in de slaapkamer. Voor de woonkamer zou ik hem zelf niet 1-2-3 aanraden als vervanger van je home cinema, dat redt deze speaker niet qua vermogen. Ook het formaat van de speaker is daar overigens niet naar. Daarom zou die ook goed passen in de tuin of een buitenverblijf, maar dan dien je wel een externe accupack erbij te bestellen die overigens een redelijk beperkte speelduur meegeeft. Het feit deze los wordt verkocht, geeft eigenlijk ook aan dat het geen prioriteit was bij het ontwerpen van deze speaker. De gebruikte materialen en die losse houder lenen zich ook niet echt voor een draadloze speaker. Ik zie ook niet in hoe deze speaker dat wel kan zijn. Niet dat het een draagbare speaker moet zijn, want die zijn er genoeg. De BeoPlay A9 is een ander voorbeeld van een dergelijke aanpak, maar die is een stuk groter – kan wel je home cinema vervangen – maar is daarmee ook een veelvoud van de prijs.

Resumé: de Bluetooth functie werkt goed en Spotify Connect ook. De app om het in te stellen heb je in principe maar één keer nodig, maar had best wat meer aandacht mogen hebben. Ook de onderkant van de speaker zitten allerlei knopjes, een soort partymode en mogelijkheden. Dat is misschien ook iets van vroeger. De waardering die ik heb voor technologie is vaak afkomstig uit simpliciteit en dat viel me tegen.

Echter valt de prijs me zeker niet tegen – die is heel redelijk als je kijkt naar de formule design * functies * geluid. 250 euro en je hebt ‘m. Hij wordt verkocht bij Tivoli Audio dealers via hun website.

Pluspunten

  • Design
  • Spotify Connect (Wi-Fi)
  • Bluetooth verbinding
  • Mogelijk om stereopaar te maken

Minpunten

  • Vormgeving van de stekker
  • Niet zo'n fraaie houder benodigd om hem neer te zetten
  • Geen ingebouwde accu (wel optioneel bij te bestellen)

Goed geprijsd en design

Lustobject voor het oog

Tivoli Art Orb speaker 65 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags