Review

Ridiculous Fishing – Vlambeer

Een über verslavende game voor iOS en letterlijk van Nederlandse bodem

28 maart 2013 door Nick Kiran

Iedereen kent wel de Angry Birds, Temple Run’s en de Tiny Wings van deze wereld, maar kende je Ridiculous Fishing al? Een nieuwe (zeer) verslavende arcade game waarin geweren, kettingzagen, vissen en broodroosters centraal staan. Klink pittig gestoord en dat is het ook. Het is trouwens ook nog van Nederlandse bodem! Letterlijk.

Verhaal achter de ontwikkelaar Vlambeer

Het verhaal, of beter gezegd het jongensboek achter ontwikkelaar Vlambeer begint in 2010. Rami Ismail en designer Jan Willem Nijman waren van hun game design opleiding gekickt -dit stelt Wikipedia-, maar kort erna ontwikkelden ze de (Flash) game Radical Fishing en later Super Crate Box. Zonder geld en met het aanstaande succes konden ze eindelijk een kantoortje huren en iets anders te eten kopen in plaats van noodles.

Ze zitten inmiddels in Utrecht en hun nieuwste game ‘Ridiculous Fishing’ (geïnspireerd door Radical Fishing) is een feit. En top 10 in de App Store wereldwijd. Ook niet verkeerd.

De game

Je speelt met Billy, een visserman die zijn geld verdiend met het vangen van het liefst zo exotisch mogelijke vissen. In verschillende wateren zal jij, Billy, een haakje in het water gooien om eerst zo diep mogelijk te komen om vervolgens zo veel mogelijk visjes binnen te halen. Ohja, en daarna moet je ze allemaal neerschieten.

Het klinkt misschien ietwat vaag, maar het spel is onder te verdelen in drie elementen:

De afdaling

Je eerste doel is om zo diep mogelijk in het water te geraken. De uitdaging zit hem hier in het ontwijken van alle vissen die je tegenkomt, dit doe je door je iPad (of iPhone) naar links en rechts te kantelen. Dit totdat je vissersdraad op is of je bij de bodem bent. Uiteraard zijn er verschillende wateren en naarmate je verder komt in de game zal dit steeds moeilijker worden.

Een leuke toevoeging is dat met de virtuele muntjes die je verdient in de game extra dingetjes vrijgespeeld kunnen worden. Op een gegeven moment was mijn draad voorzien van elektriciteit en zat er een broodrooster aan, zodoende kon ik twee visjes raken zonder vervroegd binnengehaald te worden.

Hoe dieper je komt, hoe beter dus!

Binnenhalen!

Nu moet het andersom! In plaats van alle visjes ontwijken moet je ze nu vangen en let op: er zijn verschillende soorten die weer andere waardes vertegenwoordigen! En pas op voor kwallen, die zijn negatief.

Schieten, laat ze niet wegglippen!

Eenmaal uit het water schieten de vissen naar boven en moet je ze snel neerschieten zodat Billy ze kan verkopen. Dit gaat heel snel en kan wel even stressen zijn. In het begin schiet je met een shotgun, maar al tamelijk snel speel je automatische geweren vrij waarmee het stukken beter gaat.

Beloningssysteem

Het leuke aan deze game zit hem in de herhaling. De mensen bij Vlambeer snappen dat het schieten op visjes op een gegeven moment gaat vervelen. Daarom kan je met het verdiende virtuele goud upgrades kopen in de game. Denk aan langer vissersdraad, een steeds sterker wordende kettingzaag waarmee je zo recht door de vissen heen kan.

Na een paar daagjes spelen zit je wel een beetje door alles heen en stopt het een beetje met Ridiculous Fishing. Hopelijk komt Vlambeer met meer levels of uitdagingen zodat de speelduur wordt verlengd.

Conclusie: Voor €2,69 gegarandeerd uren speelplezier

Ridiculous Fishing – A Tale of Redemption is echt een hartstikke leuke game. Supergoede gameplay en zeer verslavend door het beloningssysteem waarmee je steeds weer je uitrusting kan uitbreiden. Hij is wel wat duurder dan de gemiddelde iOS game, maar met € 2,69 is die nauwelijks duurder dan een biertje of twee repen chocolade.

Moet je hem echter daarvoor laten liggen? Nee, natuurlijk niet! Je krijgt namelijk zowel de iPad of iPhone variant voor dat geld. Dat valt dan weer mee. Het is gewoon een hele leuke game, erg verslavend, met leuke twitches aan de gameplay en leuk 8 bit design. Plus het feit dat die ook nog van een Nederlandse ontwikkelaar afkomstig is.

Het is niet voor niets de best beoordeelde game van 2013. Zelfs Hollywood-sterren à la Elijah Wood zijn al verslaafd. Een beetje Neêrlands trots is dus wel op z’n plaats.

Snel binnenhalen dus! Maar genoeg gepraat, wij gaan nu weer snel verder met spelen. De verslaving is inmiddels fors ingeslagen!

Link: Ridiculous Fishing van Vlambeer

Pluspunten

  • Erg verslavend
  • Uitdagend
  • Goede gameplay

Minpunten

  • Last van je nek als je teveel speelt

AppelStijl. Gold

Een van de meest verslavende games voor iOS

Ridiculous Fishing – Vlambeer 100 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags