Review

Native Union Switch wireless Bluetooth speaker

Bluetooth speakertjes nemen de wereld over

27 juni 2013 door Nick Kiran

Bluetooth speakers zijn booming momenteel en waarom ook niet? Met de huidige Bluetooth speakertjes, die niet veel groter zijn dan je brillenkoker, kan je meer dan leuk geluid meenemen. Zonder kabels, zonder gedoe, gewoon muziek. Op pocket-size.

Zo ook met de Native Union Switch. Een kek klein speakertje die vrijwel niets weegt en echt gericht is op mobiele gebruikers. We kregen dit speakertje in onze handen gedrukt en we waren eigenlijk meteen enthousiast.

De Switch | Blue-tooth speaker

De Native Union Switch komt in een aantal kleurtjes. Met de zomer is het natuurlijk leuk om een vrolijk kleurtje te kiezen. Met de blauwe variant kan je echt wel mee over straat. Ghettoblaster anno 2013 zullen we maar zeggen, want dat is natuurlijk wel het doel van zo’n Bluetooth speaker; altijd en overal, gemakkelijk je muziek meenemen.

Naast muziek luisteren gaat de Switch nog net iets verder. In het apparaatje zit een microfoontje ingebouwd waardoor je de Switch kan gebruiken als speaker voor conference calls. Werkte nog aardig ook, maar echt spannend vonden we het ook weer niet. Native Union gaat zelf wel een stapje verder en opzich hebben ze een punt, want positioneer je hem in de auto is het wel een alleskunner. Je versterkt het geluid van je navigatiesoftware en je hebt in één klap een Bluetooth carkit.

“De Switch is ook een grote externe accu voor je iPhone”

Het feit dat er 14 uur onafgebroken muziek kan worden afgespeeld is indrukwekkend. Sterker nog, de grote concurrenten zoals de Jambox en de Solemate komen niet verder dan 8-10 uur. De Switch is ook nog iets slimmer dan die twee. Hij dient ook als externe accu voor die vreselijke batterij-slurpende smartphones van tegenwoordig. Met de USB aansluiting kan je gewoon je iPhone bijladen waardoor niet alleen de Switch het einde van de dag haalt. Ohja, de Switch is één van de weinige speakers met een goede batterij-indicator; hulde!

Overigens dankt de Switch zijn naam aan de mogelijkheid om hem staand of liggend te gebruiken. Dat is natuurlijk.. ook geweldig.

Geluidskwaliteit | Niet groots, niet slecht

Het is natuurlijk een beetje de keerzijde van de medaille, want hoe kleiner de speaker hoe meer concessies gedaan worden aan het geluid. Veelal dan. En ja om eerlijk te blijven; dat is bij de Switch ook wel het geval.

Tot een volume van 80% blijft deze nog redelijk zuiver en ondanks het gemis van de lage tonen is het geluid nog accepteerbaar. Zet je hem wat harder gaat die al snel over z’n nek, maar dat is niet eens zo heel erg. Erger is dat die helemaal geen hoog volume kent. Beetje jammer als je met een groep vrienden van de muziek wil genieten.

Toch moeten we wel een kanttekening plaatsen, want zoals een oplettende Instagram-gebruiker wel heeft gemerkt testen wij dit soort speakertjes ook tijdens ferme potjes squash. De Switch kwam er prima boven het geraas van het squashen uit en de geluidskwaliteit kon er zeker mee door. Het moraal; het is maar waar je naar op zoek bent.

Meeneem-factor | Is het dé overal-mee-naar-toe-neem-speaker?

Hier kunnen we de Switch op twee punten beoordelen. De ene kant heb je natuurlijk te maken met een stukje portabiliteit, maar aan de andere kant moet de speaker een dusdanige geluidsweergave hebben dat het ook de moeite waard is om hem mee te nemen.

“Wat heb je aan een speaker die de dag wel vol maakt terwijl je telefoon leeg is?”

De portabiliteit is top. Niks minder. Hij is lekker licht, klein en kan zo in elke tas worden meegenomen. Hij kan gewoon worden opgeladen middels een micro USB-kabel en is daardoor prima universeel. Opmerkelijk is wel dat Native Union geen netspanningsladertje meelevert, beetje jammer. Waarschijnlijk heb je er nog wel eentje liggen, maar dat neemt niet weg dat er geen één bij had mogen zitten.

Het geluid vinden we afdoende voor wat sounds in de tuin of tijdens het squashen, maar ga je met wat meer mensen de deur uit om te picknicken of om te barbecuen zijn er betere opties beschikbaar. Er zijn genoeg kleine Bluetooth speakers te vinden en er komen steeds meer varianten beschikbaar.

Conclusie: Kek! Maar (net) niet ‘te gek!’

Laten we vooropstellen dat de Switch by Native Union een hartstikke leuke speaker is. De extra functies zoals ermee kunnen telefoneren en de optie om hem als accu voor je iPhone te gebruiken zijn erg slim gevonden. Vooral dat laatste vinden wij echt super. Wat heb je immers aan een speaker die de dag wel volmaakt terwijl je iPhone leeg is?

Daarnaast is die echt opmerkelijk licht en goed afgewerkt. Gooi een leuk kleurtje in de mix en je hebt een kekke speaker. Wat hem ook nog te gek zou maken is simpel; goede sound! Nu willen we niet zeggen dat er slecht geluid uitkomt, maar hij gaat net iets te snel vervormen en heeft net niet het volume om zichzelf echt een ‘killer’ te noemen. Uiteraard met in het achterhoofd de maat en vorm van de Switch meegenomen.

Hij klinkt redelijk, maar niet veel meer dan dat. Het design en de eerder benoemde functies maken echter wel een hele hoop goed. Zoek je een leuke portable Bluetooth speaker? Dan is de Switch al met al een leuke optie.

De Switch by Native Union kost € 149,- en is verkrijgbaar bij Coolblue.

Pluspunten

  • Kek design
  • Batterijduur van maar liefst 15 uur
  • Batterij-indicator
  • Laadt de batterij van je iPhone op

Minpunten

  • Beperkt volume

Supergave speaker!

met een wat beperkt volume

Native Union Switch wireless Bluetooth speaker 70 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick