Review

Libratone Zipp Copenhagen Edition

De knuffelspeaker vernieuwd!

19 september 2016 door Nick Kiran

Eind 2012 hebben wij de Libratone Zipp getest. Toen net nieuw en één van de eerste echt-goede draadloze speakers op de markt. Wat voel ik me nu oud (en ervaren!) zeg, want wat is er een hoop veranderd in de markt.

Terwijl ik dit aan het schrijven ben realiseer ik me eigenlijk dat die veranderingen wel meevallen. Ik bedoel – tuurlijk zijn er meer van die speakers uitgekomen de laatste jaren en zijn er minimaal twee keer zo veel spelers actief, maar wat is er nou echt veranderd? Zijn ze niet alleen een beetje beter geworden in de zin van meer accuduur, beter geluid en frissere designs? Ja (al het bovenstaande), maar de verbetering die je als eindgebruiker merkt valt redelijk mee. De grootste verandering zit hem in iets anders en dat is dat we steeds meer naar de kleinere, Bluetooth speaker zijn gaan grijpen. Speakers à la de UE Boom (en alle equivalenten) zijn zo groot als een petflesje en gaan 20-30 uur mee en bieden ook prima geluid.

Zipp V2 | Is er bestaansrecht tussen die kleine speakertjes voor deze grotere jongen?

Toen de Zipp uitkwam in 2012 vonden wij de 3-4 uur draadloze afspeeltijd van muziek een beetje tegenvallen. Tuurlijk, deed je het allemaal bedraad, dan kwam je op een uur of 8 – maar in de praktijk deed niemand dat. Toen maakte Libratone AirPlay-only speakers, want Bluetooth bood inferieur geluid en AirPlay was het helemaal. Sonos begon toen ook echt door te breken met haar draadloze speakers en eigen app / systeem.

Nu ga ik even heel plat zijn en mijn eind-2016-mening geven. AirPlay werkt nog steeds slecht. Sonos (als grote concurrent) zijn app is zo slecht dat niemand die echt wilt gebruiken (en wie dat wel wilt, durft het gewoon niet toe te geven). Spotify kwam met een functie onder de noemer “Spotify Connect” en daarmee stuur je een commando dat de speaker direct vanaf Spotify moet afspelen en niet vanaf de telefoon of tablet via de router hoeft te komen. Dit is veel stabieler dan AirPlay, kent het beste geluid en werkt hassle-free. Zelfs Sonos begint dit toe te staan nu, omdat ze zagen dat klanten niet langer hun app tolereerden denk ik. Side-note: Sonos blijft een prima systeem, maar elk systeem kent ook (subjectieve) nadelen.

Maar deze nieuwe Zipp biedt nu tot 10 uur speeltijd en dat is een flinke verbetering. Zeker omdat het een speaker met (heel) veel meer vermogen is dan die kleine Bluetooth apparaatjes. Dit is ook geen speaker die je in je tas gooit en overal mee naartoe neemt (de Zipp Mini is een ander product). Deze speaker kun je rustig in een grotere kamer zetten en hij zal je zeker niet teleurstellen met het geluid dat eruit komt. Het is vol, helder en bijna niemand gelooft dat het uit dat mooie dingetje komt. Desondanks heb ik dat ook met de (veel kleinere) Bang & Olufsen BeoPlay A1 en de A2.

Wat zijn dan de verbeterpunten? | Gekeken vanaf de eerste Zipp

Heel eerlijk? Not much has changed.

Het nieuwe design met het aluminium en de rits over het gehele apparaat vind veel minder fraai. Ik vond het originele design van de Zipp mooier, ‘huiselijker’, leuker en bovenal meer authentiek voor het merk (het merk van de wollen / Scandinavische speakers). Het is een smaakkwestie, maar oordeel vooral zelf.

Qua geluid merk ik weinig verschil. Zelfs als ik ze naast elkaar luister heb ik niet het gevoel dat hier extreem veel innovatie in zit. De accu is 2,5x beter geworden en daar kunnen we kort over zijn: top. Het nieuwe multiroom systeem is een beetje afgekeken bij Sonos, maar vind ik persoonlijk totaal niet boeiend. Ik bedoel ik luister toch maar vanaf één speaker tegelijk en als iemand in een andere ruimte andere muziek wil, dan heeft diegene toch ook een eigen smartphone? Kunnen ze het nog zelf bedienen ook. Misschien vind jij multiroom-functies helemaal het einde; you be you and let me be me.

Verder zijn het vooral details: een mooiere oplader dan zijn voorganger (die is echt mooi, details… details!) en een functionelere knop aan de bovenzijde. Je kunt nu het volume wijzigen direct op de speaker en tracks skippen. Alleen jammer dat die knop redelijk goedkoop oogt én voelt, generatie 1 was subtieler.

Origineel is de ‘hush’-functie. Even je hand op de speaker leggen en hij stopt met afspelen, hand eraf en hij knalt weer lekker door. Handig voor dat inkomende telefoongesprek. Je kunt ook met een enkele touch even pauzeren en daarna weer hervatten, dan kun je nog rondlopen ook en hoef je er niet naast te blijven staan. Maar hee, je moet iets aan de buren laten zien!

Conclusie: Niet heel veel beter dan zijn voorganger

In 2012, hoe jong ik ook was, verbaasde de Libratone Zipp mij enorm. Het design was geweldig, het geluid ook en eigenlijk het enige dingetje waar ik me druk om kon maken was de accuduur. Ik heb er ook eentje tot op de dag van vandaag in gebruik (die eerste generatie), maar ik ben ook een echte ambassadeur. Ik heb er 6(!) aan vrienden / familie aangeraden die ze ook echt hebben gekocht. Allemaal die eerste generatie Libratone Zipp.

Dat is ook meteen de pest van die producten. Ze zijn en blijven zo verschrikkelijk goed. Niemand doet of wilt ze weg doen en nu merk je dat de nieuwe generatie echt niet heel veel beter is. Zelfs mensen die nu aan het oriënteren zijn voor een nieuwe draadloze speaker kunnen kiezen tussen de oude die ik soms voor 169 euro zie verkocht worden (wie weet hoe lang nog!) en deze nieuwe Copenhagen Edition voor 349-399 euro op het moment van schrijven.

Ik ga nu niet zeggen dat die oudere veel beter is dan deze, want dat is niet zo. Maar ik ga ook zeker niet zeggen dat deze speaker zoveel beter is dan die oude, de nieuwe functies / verbeteringen zoals multiroom en de betere batterij zijn voor mij geen zogenaamde killer-features. Het blijft een prima speaker, maar de magie die generatie 1 bij destijds mij had – dat heeft deze helaas niet.

Pluspunten

  • AirPlay, Bluetooth, Spotify Connect
  • Kwalitatief goed gemaakt
  • 10-uur batterij

Minpunten

  • Beetje zwaar om mee te nemen
  • Knopje aan bovenzijde geeft niet heel mooi licht

Prima speaker

Nog steeds een goede aankoop

Libratone Zipp Copenhagen Edition 60 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags