Review

Libratone Loop AirPlay Speaker

Een nieuwe telg in de familie van de AirPlay-specialist

3 november 2013 door Nick Kiran

Wat krijg je als je het gemak van draadloos muziek streamen, het hebben van een enkele kabel en een oneindigheid van plaatsingsopties combineert? Je voelt hem al aankomen, dan heb je de Libratone Loop. Na de met AppelStijl. Gold bekroonde Libratone Lounge, de fantastische Live en de draagbare Zipp heeft de Deense AirPlay-specialist het wederom voor elkaar.

Veelzijdigheid | Neerzetten, ophangen, verplaatsen en luisteren

Een maandje terug kregen wij van Libratone’s Creative Director nadere toelichting over de visie achter de Loop. Binnen de Libratone familie heb je een grote speaker die op een gefixeerde plek in het huis staat (de Lounge), je hebt een speaker die met je mee naar buiten kan nemen (de Zipp) en je had de Live die je kon meenemen en inpluggen door heel het huis. De Loop zal waarschijnlijk de Live killen en die plek innemen.

“Libratone levert een muurbeugel(tje) mee en zélfs de benodigde schroeven en pluggen”

Dit houdt in dat Libratone denkt dat je de Loop oppakt en telkens een nieuw plekje geeft in huis. Je zou kunnen zeggen dat je ermee ‘Loop-t’ door je huis. En nee, de Loop heeft geen ingebouwde accu dus je zult hem overal waar je hem ook neerzet moeten inpluggen aan het stroomnet. Toch, deed ik het wel dikwijls. Het werkt verrassend goed, binnen 30 seconden is hij verbonden met je netwerk en kan je beginnen met muziek af te spelen.

Daarnaast kan je de Loop (net als de Lounge) ophangen en leveren ze bij Libratone wederom een muurbeugel(tje) mee en zélfs de benodigde schroeven en pluggen. Heel minimalistisch zoals we van ze gewend zijn, maar het werkt perfect. Het ziet er ook nog best kek uit.

Design & Connecties | Iconisch, typisch

De traditionele Libratone checklist; draadloze speaker (AirPlay en DLNA): check, kleurrijke vervangbare wollen covers: check, goed geluid: check. Deze formule heeft de Deense fabrikant erg ver gebracht tot nu toe en eigenlijk zetten ze dit alleen maar door met deze Loop.

“De ronde vorm is tijdloos”

Waar we we eerder een driehoekige vorm zagen, een balk en een cilinder bij Libratone heeft deze nieuwe telg binnen de familie de meeste simpele vorm gekregen die je maar kunt bedenken. De ronde vorm geeft de Loop eigenlijk een tijdloos uiterlijk en past heel mooi, zeker met de verscheidene kleuren hoezen, binnen ieder interieur.

AirPlay kan worden benadert via je eigen Wi-Fi netwerk, maar de Loop kan ook middels de PlayDirect technologie zelf een netwerk opzetten waardoor die altijd direct te gebruiken is. Android-apparaten kunnen ook verbonden worden via DLNA. Ook kan je iPhone met een USB kabel worden verbonden waarna die de netwerkinstellingen overneemt en de Loop in één keer configureert.

Geluidskwaliteit | Typisch, iconisch

Het is gewoon goed. Ja, we vallen meteen met de deur in huis. De Libratone Loop biedt simpelweg een prima geluidsweergave en kan met gemak een (grotere) kamer vullen met vol, kraakhelder en prettig te beluisteren geluid.

“Het is gewoon goed”

Merkbaar is wel dat de Deense fabrikant inzet op hoge en lage tonen. Eigenlijk een beetje zoals Bose laten ze de middentonen een beetje liggen ten opzichte van de rest. Daardoor klinkt die wat meer opgeblazen in plaats van natuurgetrouw. Maar is dat erg? De LED-televisies van tegenwoordig zijn ook veel feller dan de natuurgetrouwe waarheid.

Conclusie: Niet het beste, maar wel heel erg goed

Er is weinig negatiefs te bedenken aan de Loop. Misschien moeten ze bij Libratone een grotere variant maken van de Loop die alle andere spelers in de markt op geluidskwaliteit wegblaast. Natuurlijk heb je dan een kopie van de BeoPlay A9 (AppelStijl. Gold), maar dat is dan ook écht de beste AirPlay speaker op de markt.

Kijken we iets verder; naar de prijs en het formaat, dan wint de Loop het van iedereen. Ter vergelijking klinkt die beter en is die (veel-)veelzijdiger te plaatsen dan een B&W A5 die ogenschijnlijk de grootste concurrent is binnen dit prijssegment. Het enige wat we iets minder vonden was het beetje fragiele voetje wanneer je hem staand gebruikt, maar echt een probleem is dat natuurlijk ook weer niet.

Nee, de Libratone Loop is gewoon een prima AirPlay speaker en scoort op alle punten een dikke voldoende. Echt een aanrader dus. De Libratone Loop is onder andere verkrijgbaar bij diverse Apple Premium Resellers.

Pluspunten

  • Veelzijdig (muurbeugel meegeleverd)
  • Goede geluidskwaliteit
  • PlayDirect
  • Verwisselbare covers

Minpunten

  • Geen wegblaasgeluid voor de woonkamer
  • Voetje is plastic en voelt niet enorm solide aan

Prima!

Ronduit een prima AirPlay speaker

Libratone Loop AirPlay Speaker 70 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags