Review

B&W P5 Wireless Headphones

In een draadloze wereld heb je ook draadloze headphones nodig

25 september 2016 door Nick Kiran

I’m totally screwed. Ik heb een iPhone 7. Dus geen headphone jack meer. Dus waar gaan we dan naar op zoek? De ultieme Bluetooth headphones. We hebben in het verleden ons Gold. keurmerk uitgegeven aan de P5’s van Bowers & Wilkins, dus nu hebben we de Series 2 van de P5 in de Wireless uitvoering.

Ik moet heel eerlijk zijn en iets bekennen. Toen ik deze headphones kreeg van Bowers & Wilkins om uit te proberen is er best wat tijd overheen gegaan alvorens ik dit stukje kon typen. Immense drukte, vakantieperiode en nog een tal smoezen. Echter heb ik wel dankzij dit alles dit product extreem goed kunnen testen.

Geluidskwaliteit | Hoe goed is deze hoofdtelefoon?

Toen ik de P5 eind 2012 testte vond ik dat by far ‘the best sounding headphones > 300 euro’. Echter zijn we een tijdje verder en heeft Kelvin (co-AppelStijler) een tijdje terug ook een concurrent van Bang & Olufsen getest, de H6 (ook met Gold. bekroond). Grote verschillen (in geluid): de P5 was warmer en de H6 was wat anders / helder uitgebalanceerd. Vond ik de H6 beter? Nee, maar ik kan mij voorstellen dat als je bepaalde muziekstijlen luistert of bepaalde voorkeuren hebt dat je die verkiest boven deze, en andersom.

Mijn voorkeur? Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik zou ze allebei willen. De P5 voor de harde nummers met veel bass (hiphop, dance, elektronisch) en de H6 voor de akoestische, rustigere nummers en klassiek. Kelvin zweert trouwens bij zijn keuze voor de B&O, ik ben tevreden met mijn P5.

Maar… We gingen het over deze nieuwe P5 wireless hebben. Deze is niet alleen vernieuwd in de aansluiting, maar is ook gebaseerd op compleet nieuwe drivers (“Series 2”). En ja ze klinken echt beter. Zoveel beter dat ik mijn oude de deur uit doe? Nee, dat niet. Echter durf ik één ding best te garanderen en dat is dit tot de top binnen z’n klasse behoort. Het geluid is vol, kraakhelder en geweldig voor voluptueuze muziek als hiphop en dance of warme akoestiek met gitaren en diepe zang.

Bluetooth | Daar gaat ’t pas echt om

Let’s face it. De enige reden waarom jij dit artikel leest is omdat je net een smartphone hebt gekocht zonder jack-uitgang. Of je bent gewoon nieuwsgierig naar wat Bluetooth headphones tegenwoordig te bieden hebben. Want we kennen allemaal wel die oude modellen met inconsistente verbindingen, slecht geluid en belabberde accuduur.

“Als het werkt, dan wil je nooit meer terug naar een kabeltje”

Nu kan ik een betoog van zes kantjes opstellen en daar per punt in depth op ingaan, maar dat is niet ons redactionele format. Nee, kort en duidelijk: top. De verbinding hapert (bijna) niet, het geluid blijft heel erg goed en de accuduur is echt prima. Er bestaat wat mij betreft geen issue met de accuduur, want zodra die aangeeft dat die leeg aan het raken is – dan heb je nog ruim de tijd om een oplader te zoeken.

The devil zit in de details en ja, je kunt ook bellen met deze koptelefoon. Werkt dat goed? Nee, de microfoon is niet geschikt om buiten met een beetje wind op de fiets te bellen. Er zitten ook volumeknoppen en mediaknoppen op en dat werk perfect. Je kunt ook ervoor kiezen om een meegeleverde kabel te gebruiken en bedraad te luisteren en de ware audiofiel zal dan wat verschil in geluid horen. De verbinding doet het soms wekenlang goed en dan op een willekeurige dag hapert die even en dan ineens doet die het weer; soms snap ik Bluetooth niet helemaal. Als het werkt, dan wil je nooit meer terug naar een kabeltje.

slider

Conclusie: Steengoed, mooi en futureproof

Eigenlijk alle argumenten die ik had om de eerste generatie P5 een Gold. keurmerk te geven gaan nu weer op. Het is een schitterend ding qua design en afwerking en het geluid is echt ver-schrik-ke-lijk goed.

Ja, er is genoeg concurrentie om uit te kiezen, maar dit is echt een hele mooie optie in de huidige markt van persoonlijke geluidsoplossingen. Ik schrijf deze review en ik vind dit nog steeds een van de beste en mooiste koptelefoons op de markt.

Het kan zijn dat jij hem niet lekker op je hoofd vind zitten, omdat die on-ear is of dat jouw muzieksmaak niet het beste klinkt op deze headphones, maarrrrrr overall is dit echt één van de – of dé beste (Bluetooth) headphones die je nu kunt kopen. Beetje afhankelijk van je voorkeuren in muziek.

De Bowers & Wilkins P5 Wireless kent een adviesprijs van 399 euro, maar wie goed zoekt kan hem op het moment van schrijven al voor 299 euro vinden.

Pluspunten

  • Geweldig design
  • Mooi schaapsleren afwerking
  • Warm en vol geluid
  • Bluetooth (of bekabeld)

Minpunten

  • Microfoon werkt niet goed in de buitenwind
  • Meegeleverd tasje zou iets luxer mogen

100% Gold.

Bekroond met AppelStijl. Gold

B&W P5 Wireless Headphones 100 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags