Review

Bowers & Wilkins P5 on-ear hoofdtelefoon

Britse hifi voor onderweg

16 november 2012 door Nick Kiran

Jarenlange ervaring met altijd kwalitatief zeer sterke producten schept een verwachtingspatroon. Wanneer je als merk dan komt met een nieuwe productlijn zijn de verwachtingen altijd torenhoog. Het Britse Bowers & Wilkins komt met een antwoord op al deze nieuwe vormen van audio-consumptie. Kan dit alleen maar tegenvallen of zit er een verassing op ons te wachten?

‘New Media’ is de lijn van B&W die inspeelt op al deze nieuwe behoeftes. Geen lompe audiosets meer met wirwar aan bekabeling, maar AirPlay oplossingen met een stijlvol design. Zo’n 45 jaar ervaring in het high-end audiowereldje maakt je geen nieuwkomer, maar toch zijn deze P3 en P5 de eerste hoofdtelefoons ooit gefabriceerd door het bedrijf van Britse komaf.

Deze review staat niet alleen in het teken van het recenseren van beide modellen (P3 / P5), maar ook de vergelijking tussen beide. Daarom zul je ook gedurende deze review veel vergelijkende scenario’s aantreffen.

Proef op de song

De geluiskwaliteit is het punt waar wij deze apparaten het zwaarste op afrekenen, ondanks dat wij bouwkwaliteit en het design ook zeer belangrijk vinden. Eigenlijk is dat ook het complete doel van een hoofdtelefoon nietwaar? Want is de sound een goede weerspiegeling van de originele opname? Of stuiter je van je stoel van alle lage tonen die het geheel vervormen zoals bij de Beats By Dre-modellen (just saying).

Naast de veel betere isolatie en het betere draagcomfort is het geluid van de P5 echt van een treetje hoger. Het geheel heeft een stuk meer dynamiek en nog meer details komen terug in de weergave. Eigenlijk is het best veilig om te stellen dat wij een dergelijke geluidsweergave alleen gewend zijn van hoofdtelefoons die een stuk groter (en dus minder draagbaar) zijn en een veelvoud van de prijs kennen. Het laag is heerlijk uitgebalanceerd en het midden en hoog stellen ook zeker niet teleur.

‘Iets is pas duur wanneer je er niet veel voor terug krijgt’

Je kunt zo uren luisteren naar de P5 zonder je ook maar één moment te ergeren aan de pasvorm, maar let wel op dat dit zeer persoonlijk is. Elk hoofd is anders, zo ook de grote van de oren etcetera.

Conclusie: Ex-cep-tio-neel

Hoelang moeten we nog doorgaan? Is er een echt groot nadeel te bedenken nog? Nee, eigenlijk niet. De conclusie is heel simpel eigenlijk.. Zowel de P3 als de P5 zijn echte toppers, maar ondanks dat zit er wel een aanzienlijk verschil tussen beide producten. Wij denken dat de P3 over ongeveer 60% van de kwaliteiten van de P5 beschikt. Een knappe prestatie, want de P5 is met zijn adviesprijs 299 euro al een ‘koopje’ kijkende naar de concurrentie.

Tuurlijk is het een hoop geld, maar iets is pas duur of te duur wanneer je er niet veel voor terug krijgt. Zowel de P3 als de P5 zijn superieur aan hun gelijk geprijsde concurrenten; qua geluid, design, maar ook op het gebied van compleetheid. Beiden zijn echte allrounders, of je nou van klassiek houdt of van hip-hop. Ook zijn ze niet overdreven groot of zwaar, maar zeer draagbaar en zeer stijlvol gebleven.

Maar wat zou je nou moeten kiezen? De P3 of de P5? Uiteraard kijkende naar je eigen budget door het prijsverschil, maar acht je jezelf geen ‘audiofiel’ en ga je elke dag op pad; dan is de P3 een excellente keuze. Apprecieer je echter geweldige bouwkwaliteit, een substantieel betere geluidsweergave en een net wat mooier design (wie niet)? Dan is de P5 echt een toppertje.

Pluspunten

  • Mooie afwerking
  • Uitstekend geluid
  • Geweldig draagcomfort
  • Remote in de kabel

Minpunten

  • Ietwat fragiel kabeltje
  • Matige opberghoes

AppelStijl Gold!

Heerlijk geluid én design

Bowers & Wilkins P5 on-ear hoofdtelefoon 100 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags