Review

B&O BeoPlay H6 over-ear headphone

Deense perfectie on the go?

15 april 2015 door Kelvin de Wit

Op onze redactie zijn de producten van Bang & Olufsen al meermaals de revue gepasseerd. Veelal zijn we lyrisch over de creaties van de Deense fabrikant, maar hoe zit dat met personal audio? En dan specifieker: de B&O BeoPlay H6 over-ear headphone? Ik sloot me voor even af van de buitenwereld om dat te gaan bekijken beluisteren.

Design | Strak en comfortabel

De hoofdtelefoon ziet er zoals we van B&O gewend zijn gelikt uit. Een stijlvol accessoire waarbij kalfsleder wordt afgewisseld door aluminium en.. plastic. Volgens de Vice President van B&O Play Henrik Taudorf Lorensen is dit voornamelijk gedaan om gewicht te besparen, maar natuurlijk ook om te besparen op materiaal kosten. Niet echt storend, maar wel een opvallende keuze. Niet dat hij hierdoor niet stevig aanvoelt, maar aluminium had wel meer premium aangevoeld.

De H6 is volledig ontworpen op draagcomfort. En dat voel je er ook wel echt aan af. Een erg aangename pasvorm is dan ook het resultaat. Hij voelt heel licht aan en drukt nauwelijks op je hoofd. De kalfslederen oorkussens omsluiten je oren voor de nodige isolatie, want noise cancelling is iets dat deze koptelefoon niet heeft.

Ondanks dat de H6 een over-ear hoofdtelefoon is, is hij ook erg compact van formaat waardoor hij ook in het straatbeeld niet misstaat en toch comfortabel genoeg om er ook de langere reizen mee door te komen zonder dat hij begint te irriteren.

De kabel van de BeoPlay H6 is los te halen en voorzien van een microfoon en afstandsbediening waardoor hij volledig werkt met je Mac, iPhone en iPad. Verder heb je zelf de keuze of je de kabel links of rechts van de hoofdtelefoon aansluit. In de port die vrijblijft kan je vervolgens een extra hoofdtelefoon of paar oordopjes aansluiten waardoor je met z’n tweeën naar dezelfde muziek kan luisteren.

Gezien ook het prijspunt en de meeneemfactor hadden we van de beschermhoes meer verwacht. Die is echt te karig. Een zacht zakje die totaal niet beschermend is voor de hoofdtelefoon wanneer je hem in een tas bij je draagt.

Wil je hem niet laten verdrukken tussen je spullen, dan zit er niets anders op om hem gewoon om je nek te blijven dragen. Gelukkig hebben ze daar wel over nagedacht en zijn de oorschelpen een kwartslag te draaien waardoor hij ook comfortabel om je nek hangt. Nu kan ik me ook wel voorstellen dat je niet de hele tijd met een hoofdtelefoon om je nek wil lopen. De enige mogelijkheid die je hebt voor écht goede bescherming is de Hard Graft case die ontwikkeld is voor de BeoPlay H6. Je moet dan wel bereid zijn om je portemonnee te trekken.

Geluidskwaliteit | Heldere, natuurlijke klanken

Bij het eerste moment dat ik de BeoPlay H6 opzette had ik niet meteen zo’n wauw moment. Omdat ik vooraf te hoge verwachtingen had? Nee, daar lag het niet aan. Juist naarmate ik langer ging luisteren naar de BeoPlay H6, des te meer begon ik hem te waarderen. Niet zo als veel andere hoofdtelefoons (Sennheiser Momentum, of natuurlijk de Beats hoofdtelefoons) met de bass hoog van de toren blazend. Nee, bij deze hoofdtelefoon draait het om helder geluid. Subtiel en vooral natuurgetrouw. Geen overdreven laag, maar scherpe tonen alsof het allemaal naast je gebeurd.

Of de BeoPlay H6 jou kan bekoren is erg persoonlijk. Ben je wel een type die van power houdt en aan lage tonen eigenlijk nooit genoeg heeft, dan is de BeoPlay H6 niets voor jou. Je zou hem mogelijk wat vlak vinden klinken. Omdat de bass niet meer dan gewoon strak is. Met diverse muziekstijlen heb ik de H6 de afgelopen tijd op m’n hoofd gehad en voor mij is het de perfecte hoofdtelefoon.

Conclusie: Voor mij is het de perfecte hoofdtelefoon

Een hoofdtelefoon die zo’n beetje alles goed doet. Dat komen we maar zelden tegen, maar is zonder meer van toepassing op deze BeoPlay H6 van Bang & Olufsen. Het eerste dat opvalt als je hem op je hoofd zet is de pasvorm en het lichte gewicht. Je zou bijna vergeten dat je hem draagt en dat is erg prettig, vooral als je langere reizen maakt en voor langere tijd gebruikt.

Ondanks dat hij geen noise cancelling heeft, is de natuurlijke isolatie wel goed op orde. De oorschelpen sluiten goed af en zijn door het leer erg comfortabel. De grootte is voor een over-ear headphone erg compact en dat maakt hem uitstekend geschikt om ermee over straat te gaan.

Is dan alles goed aan de headphone? Nou.. Bijna alles. Ik kan er nog steeds niet bij dat ze zo’n beschermhoesje ‘durven’ mee te leveren bij een dergelijke hoofdtelefoon. Een dun zakje die buiten het tegenhouden van stof geen bescherming biedt. Ook het gebruik van plastic oogt misschien ietwat goedkoop.

De B&O BeoPlay H6 valt in het hogere segment headphones met een adviesprijs van 399 euro. Hij is er onder andere in de kleuren bruin en zwart en te bestellen en/of beluisteren bij Gear Factory in Rotterdam.

Pluspunten

  • Heldere en natuurlijke geluidsweergave
  • Goede isolatie van omgevingsgeluid
  • Comfortabele pasvorm en lichtgewicht
  • Mooie afwerking

Minpunten

  • Karig beschermhoesje meegeleverd
  • Materiaalkeuze rondom oorschelpen

Deense perfectie

Voor on the go!

B&O BeoPlay H6 over-ear headphone 100 100 Kelvin de Wit

Mede-oprichter AppelStijl en student. Altijd bezig, ondernemend, houdt van snelheid en komt kort door de bocht, op het asfalt dan.

Lees meer over Kelvin

Deel dit bericht
Tags