Review

B&O BeoPlay A2 portable Bluetooth speaker

De ultieme draagbare Bluetooth speaker?

8 januari 2015 door Kelvin de Wit

Zo’n twee maanden terug kondigde Bang & Olufsen onder de B&O Play-lijn de BeoPlay A2 aan. De eerste portable Bluetooth speaker van de Denen. Nu waren we na het horen van dit nieuws eigenlijk meteen al enthousiast. Zo’n relatief kleine formfactor, volgens B&O een accuduur tot 24 uur en een echte B&O-signature sound. Klinkt als de ultieme draagbare Bluetooth speaker. Maar is die dat ook?

Het geluid | De B&O Signature-sound

De geluidskwaliteit is verrassend te noemen. Tot op maximaal volume – en dat is vrij hard – blijft de speaker zuiver. Dit komt mede door de lage tonen die op dat moment door de speaker onderdrukt worden om voor een zuivere weergave te zorgen. Door het onderdrukken van de lage tonen blijft de speaker dus ook op hoger volume zuiver. Wel moeten we hierdoor zeggen dat niet alle muzieksoorten volledig tot z’n recht komen bij deze BeoPlay A2. Bass-heavy muziek kan hierdoor wat vlak overkomen.

De speakers in de BeoPlay A2 zijn aan beide kanten gespiegeld van elkaar geplaatst wat zorgt voor de ‘True360’ geluidsbeleving. Het maakt dus niet uit van welke kant je de muziek beluisterd.

 

 

 

Draadloos | 24 uur batterij en Bluetooth 4.0

Bang & Olufsen claimt dat de BeoPlay A2 het tot 24 uur uit zou kunnen houden. Dat klinkt fantastisch, maar wij kwamen niet verder dan een uurtje of 10 tot 12. Nu is dat natuurlijk alsnog een prestatie van formaat en houdt hij hiermee de concurrentie toch op enige afstand. Wel zonde is dat een goede batterij-indicator ontbreekt. De batterijstatus wordt niet getoond op je smartphone of tablet, maar alleen in de vorm van een rode LED die bij een resterende 10 procent pas begint op te lichten.

Je zal de speaker hoofdzakelijk via Bluetooth gebruiken, maar mocht je de behoefte hebben dan is hij ook via een 3.5 mm jack-kabel te gebruiken. De BeoPlay A2 is voorzien van Bluetooth 4.0 met aptX ondersteuning. Dit voorkomt kwaliteitsverlies bij het streamen van de muziek.

Bovendien is de speaker voorzien van een USB-aansluiting. Weliswaar niet om op deze manier muziek af te kunnen spelen, maar wel om je smartphone op te kunnen te laden wanneer de speaker is ingeschakeld.

Design | Op z'n Deens

Met het design van Bang & Olufsen zit het als Deens bedrijf vaak wel goed. En ook ditmaal ziet de BeoPlay A2 er weer gelikt uit. Wel vonden we het jammer dat toen we de speaker voor ons hadden de speaker grills van kunststof bleken te zijn. En niet in lijn met de Beolit 12 van aluminium. Overigens is de verdere behuizing wel vervaardigd uit aluminium en de hand strap uit soepel rundleer.

Qua formaat is hij ongeveer even groot als bijvoorbeeld de concurrerende Bose SoundLink. Waarbij de Bang & Olufsen wel voor krachtiger en helderder geluid weet te zorgen. Hij weegt net een kilo en is slechts 4,4 centimeter dik.

Conclusie: De beste Bluetooth speaker op prijs en formaat

Wat prijs betreft is de BeoPlay A2 de voordeligste speaker van de Denen en als je het ons vraagt in deze prijsklasse en deze grootte ook de beste die je op dit moment zou kunnen kopen. Het geluid is mooi uitgelijnd, de speaker voelt goed aan en met een accuduur tot 24 uur, afhankelijk van gebruik gaat hij ook nog het langste mee.

Is het dan echt de perfecte speaker? Wat geluid betreft in deze form factor misschien wel. Maar al met al hebben we toch wat dingen opgemerkt die wat ons betreft beter zouden kunnen of hadden gekund. Het meest in het oog springende is wel het ontbreken van een goede batterij-indicator. Nu heb je pas door hoelang hij het kan uithouden op het moment dat er nog maar maximaal 10% in zit. Niet ideaal als je er net een dagje op uit wilt met je speaker. Ook de behaalde speeltijd van ongeveer 10 tot 12 uur vonden we iets tegenvallen als je kijkt naar de 24 uur die B&O zelf opgeeft. Al is dat natuurlijk afhankelijk van het volume.

Nu is het natuurlijk wat muggenziften want in eerste instantie draait het bij een speaker om het geluid en dat hebben ze bij Bang & Olufsen echt meer dan prima in orde.

De BeoPlay A2 is verkrijgbaar in het groen, zwart en zilver. Online via beoplay.com of bij de plaatselijke B&O Play dealer.

Pluspunten

  • Lange accuduur
  • Erg goed geluid
  • Opladen van je smartphone

Minpunten

  • Slechte batterij-indicator
  • Geen hoesje meegeleverd / apart verkrijgbaar

Perfect geluid

Uit zo'n compacte speaker

B&O BeoPlay A2 portable Bluetooth speaker 80 100 Kelvin de Wit

Mede-oprichter AppelStijl en student. Altijd bezig, ondernemend, houdt van snelheid en komt kort door de bocht, op het asfalt dan.

Lees meer over Kelvin

Deel dit bericht
Tags