Review

BeoPlay A1 Bluetooth Speaker

Spoiler: De beste allround Bluetooth speaker ooit (B&O Play)

1 oktober 2016 door Nick Kiran

We hebben alles van Bang & Olufsen wel getest tot nu toe ongeveer. De jongste telg in hun productfamilie is de BeoPlay A1. Een Bluetooth speaker, zo groot als een Big Mac, schitterend ontworpen en een belofte van 24 uur speeltijd.

Volgens mij heb ik in de laatste vijf jaar enkele honderden speakers gehoord en geprobeerd. Van die afschuwelijke 30-pens speakerdocks tot de meest gelikte AirPlay speakers over de jaren. Er is één categorie die pas echt knalt: Bluetooth speakers. Ze zijn universeel, multi-inzetbaar en volledig geschikt voor de mobiele wereld van nu.

Design & Geluid | Smaken verschillen niet: iedereen vindt deze mooi

Oké, misschien chargeer ik lichtelijk. Maar het is waar. Wij vragen altijd aan alles en iedereen wat ze van een product vinden dat we aan het testen zijn en de BeoPlay A1 werd letterlijk door alles en iedereen geprezen om het mooie ontwerp en ditto afwerking.

De speaker is redelijk klein van stuk. Ik maakte in het begin de vergelijking met een Big Mac hamburger. Hij past in elke tas wel erbij en dankzij het geringe gewicht is het precies zo’n product dat je overal mee naartoe kan nemen. Hij is ook waterafstotend (niet waterdicht) en kan redelijk goed tegen stof volgens de Deense fabrikant. Perfect voor het strand, op de boot, in de tuin of in elke kamer van het huis.

De klanken die uit deze speaker komen zijn zeer goed afgesteld. Het hoog is niet knerpend, het midden is vol detail en het laag is dof genoeg en niet té aanwezig. Sterker nog; ik durf mij te wagen aan de uitspraak dat dit de best klinkende speaker is die ik ooit heb gehoord. Voor je nu denkt *ho, is even jij!* – wat ik me kan voorstellen na deze uitspraak – plaats ik het in de context van deze klasse speakers. Oftewel de zeer draagbare speakers die in je tas passen.

We gaven de UE Boom ooit AppelStijl. Gold, maar ik kan niet genoeg zeggen hoeveel beter deze klinkt. Ik heb de equivalenten gehoord van Bose tot Logitech, maar deze speaker heeft me zo verbaasd. Tuurlijk, ga je een stap hoger in formaat merk je dat meteen (zoals BeoPlay A2 of de Libratone Zipp) in de geluidskwaliteit (die gaan vooral harder qua volume). Ik ga mezelf herhalen: dit is de beste speaker in zijn categorie (formaat).

“Van blikkerig naar briljant”

Het enige minpunt vind ik de beperkte radius waarin Bluetooth echt werkbaar is voor dit product. Andere speakers kunnen makkelijk 10-20 meter van de speler (iPhone) verwijderd zijn, maar deze speaker vind dat best lastig. Je leert ermee werken, maar het is wel een puntje van aandacht. Ook de functie om deze speaker te gebruiken voor conference calls met de ingebouwde microfoon klinkt beter dan het is. De microfoon werkt niet goed genoeg om hem te gebruiken om te telefoneren, dat vind ik best kwalijk.

The Mobile Life | Hoe deze speaker jouw leven kan veranderen

Ik doe alles met mijn iPhone, iPad en MacBook. Allemaal draadloze apparaten die heel individueel zijn. IK werk op die apparaten, MIJN muziek staat daar op en ik deel het met niemand. Niet omdat ik zo op mezelf gesteld ben, maar door de aard van deze apparaten. Een televisie staat centraal in de kamer en kijk je samen naar, waar bovengenoemde apparaten een veel groter individueel karakter hebben.

Met een speaker als deze kun je altijd en overal het geluid upgraden van blikkerig naar briljant. Of je nou Netflix kijkt in bad, muziek luistert op de boot of even in het hangmatje in de tuin ligt. Deze speaker wil en kan er altijd bij zijn. Ja, die accu is ook geweldig (24 uur speeltijd volgens de doos). Ik klink nu wellicht alsof ik net een flinke injectie in mijn bankrekening heb gekregen, maar ik ben oprecht enthousiast. Ik heb niet op de seconde gemeten, maar de accu blijft lijkt maar niet leeg te lopen.

Als jij net als ik ben en bijna alles doet met jouw apparaten, dan wil je dit apparaat. Mijn dag begint met muziek in de douche, op de achtergrond op kantoor en ’s avonds met Netflix, YouTube of Uitzending Gemist.

Nog een klein detail: ik heb een MacBook met USB-C aansluiting en deze speaker laadt ook op met deze moderne aansluiting. Erg handig.

Conclusie: De beste.

Wie goed doet, wie goed ontmoet. De BeoPlay A1 geef ik het rapportcijfer 10 voor wat het is en moet zijn. Een draadloze speaker, die je mee kunt nemen en past bij moderne consumptie van media via ‘portable devices’.

Het is een schitterend ontworpen apparaat, stelt niet teleur in accuduur en verbaast met het geluid. Het is loepzuiver, kan goed hard en blijft verbazen met de rijkelijke details.

Ik noemde ook de slecht functionerende microfoon en de beperkte radius van de Bluetooth verbinding. Die laatste is perfect mee te werken en is eigenlijk een non-issue wanneer je er rekening mee houd (of kan houden), maar dat eerste vind ik écht slordig. Als je voor die functie dit apparaat had gekocht, stuurde je hem nu terug en dat is echt jammer.

De beoordeling van dit product doe ik op basis van het is: een speaker. Geen conference call oplossing. Dus ik kan niet anders zeggen dan dat dit apparaat Gold behoort te krijgen. Het is echt met afstand de beste speaker in zijn formaat, pricerange (250 euro) en afwerking / design. Zoek je een dergelijke speaker? Je hebt hem gevonden.

Pluspunten

  • Geweldig, ongeëvenaard geluid in zijn klasse / formaat
  • Schitterend design
  • Batterij (24 uur)
  • Staat mooi in ons interieur (puntje van de vriendin)

Minpunten

  • Slechte microfoon
  • Bluetooth reikt minder ver dan concurrentie

AppelStijl. Gold

Beste Bluetooth speaker in zijn formaat ooit

BeoPlay A1 Bluetooth Speaker 100 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags