Review

Bang & Olufsen BeoPlay A9

De cirkel is rond met deze AirPlay speaker van B&O Play

26 februari 2013 door Nick Kiran

Als je denkt alles gezien – of beter gezegd gehoord – te hebben, is het moeilijk om verrast te worden. Het afgelopen jaar hebben we vrijwel alle grote spelers in de AirPlay-speakerwereld mogen ontvangen. Tevens gaven we precies een jaar geleden de Libratone Lounge een AppelStijl. Gold waardering, dat was immers veruit de beste AirPlay speaker op dat moment. Maar.. Is de BeoPlay A9 van Bang & Olufsen beter?

AirPlay speakers zijn booming (letterlijk)

AirPlay speakers zijn booming en dat is helemaal niet gek. In plaats van bulky versterkers en klossen speakerdraad haal je met een AirPlay speaker een stijlvol vormgegeven, draadloos systeem in huis dat naadloos samenwerkt met je iPhone, iPad en computer. CD’s luisteren is immers allang passé en diensten zoals Spotify en iTunes Match zijn the way to go.

Wat is er lekkerder dan neerploffen op de bank, je iPhone uit je broekzak halen en met een paar tikken alle muziek die je maar kunt bedenken op kunnen zetten? Dat is AirPlay.

Design | Bah, wat schitterend!

In onze voorgaande reviews van B&O producten gaven we al aan dat hun design vrij breed te interpreteren valt. Of je vindt het helemaal niks of je bent, zoals ons, fan van het schitterende Scandinavische, moderne design die de Deense fabrikant al sinds jaar en dag meegeeft aan haar producten. Hoe je het ook wendt of keert, het is altijd uniek, opvallend en voyant.

Iets waar echter minder over te twisten valt is het vakmanschap en de kwaliteit waar B&O voor staat. Iedere A9 wordt in Europa in elkaar gezet, getest en verscheept. De hoogwaardige materialen op de A9 variëren van een metalen rand tot beuken voeten. In onderstaande video is te zien hoeveel werk er in zo’n kunstwerkje zit;

De A9 is echt een geval apart. Het is excentriek design dat uitlokt tot het roepen van namen, maar het is ook dusdanig opvallend dat het naar onze mening wel een beetje in je interieur moet passen. Wij vinden hem het mooiste als die een beetje vrij kan staan in een hoek van de kamer. De achterkant heeft een matte afwerking in het wit en het speakerdoek is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is zelf gemakkelijk te vervangen. Pas je de kleuren van je interieur aan, kan de A9 mee veranderen.

Je moet wel echt even de tijd nemen om het doek er echt strak omheen te krijgen. De vraag die bij ons opkomt is of B&O dit niet anders had kunnen doen met magneten of iets dergelijks. Als je de houten voeten niks vindt, ben je in gezelschap. Wij zouden hem ook veel eerder aan de muur hangen. Bij de B&O dealer waar wij weleens komen kan je kiezen of je de voeten wilt of de (erg mooie) muurbeugel.

De A9 is wel erg groot, maar dat kolossale heeft ook wel weer wat. 90 centimeter hoog klinkt misschien niet dusdanig, maar als je hem in het echt ziet is het toch een fors apparaat.

“Het werkt erg goed, is in de praktijk best handig en het is natuurlijk hart-stik-ke gaaf”

Installatie & aansluitingen | Only one matters..

B&O heeft voor haar AirPlay producten een vernuftige applicatie in de App Store staan. Na het doorlopen van een aantal stappen binnen die applicatie op je iPhone of iPad ben je up and running. Uiteraard kan je ook middels je computer de installatie volbrengen en er is zelfs een Android applicatie beschikbaar. De A9 ondersteunt ook DLNA waardoor met Android apparaten ook draadloos kan worden gestreamd. Dit werkte overigens best aardig.

Naast Wi-Fi voor een volledige draadloze ervaring kan je ook een netwerkkabel inprikken. Complimenten naar B&O, een kabel is en blijft voorlopig toch nog wel stabieler, sneller en gemakkelijker. Daarnaast heb je ook USB, een analoge line-in en een optische Toslink aansluiting. Echter zitten deze achterop, achter een klepje weggestopt en dit geeft eigenlijk al de denkwijze van B&O aan; dit wil je eigenlijk niet en wij snappen dat wel.

Ook zit er een schakelaar achterop die je kunt stellen naar de plaatsing van de speaker. Voor in een hoek, tegen de muur of vrijstaand. Wij snappen echter niet dat dit niet gewoon in de app zit verwerkt. Verder is de gaafste extra gimmick misschien wel het reguleren van het geluid op de A9. Door over de bovenzijde te wrijven regel je het volume en als de hand even op de speaker stilligt gaat die op mute. Dit werkt erg goed, is in de praktijk nog best handig en is natuurlijk hart-stik-ke gaaf.

Geluid | Groots, hard en goed. Zeer goed.

De AirPlay speaker-markt is een leuke om te volgen. Je ziet een opwaartse trend naar high end oplossingen en de A9 spant momenteel de kroon. Natuurlijk realiseert een AirPlay speaker nog niet het schitterende (stereo) geluid wat twee zuilen en een forse versterker brengen, maar zo moet je het ook niet zien. Dit zet je neer en je hebt binnen enkele ogenblikken zeer degelijk geluid in huis.

“Er mag wel wat meer hoog in de mix”

De BeoSound 8 die we vorig jaar hadden getest kon erg hard en vervormde nauwelijks en werd alsmaar imposanter. Zo ook de A9, je kunt hier echt een feestje mee geven zo hard kan deze bad boy. Of noem het een schone dame die zeker in het midden en in het laag een puike prestatie neerzet. De A9 wordt gevormd door vijf van B&O’s IcePower klasse D-versterkers; 160 watt voor het laag, 2x 80 watt voor het midden en 2x 80 watt voor het hoog. Er zit een 8 inch woofer in, de twee midrage units zijn 3 inch en de twee tweeters voor het hoog zijn 3/4 inch.

Het geluid is erg ruimtelijk en het is niet meteen te horen waar het in de kamer vandaan komt. Het maakte weinig verschil of die nou in een hoek stond of niet, de A9 presteerde erg goed. Het geluid is heel warm, zuiver en goed uitgebalanceerd. Wel mag er wat meer hoog in de mix, maar dat is onze mening. We missen ook een beetje een equalizer in de applicatie van B&O. Toch vervormt het nooit en luistert het geheel erg prettig weg.

“De BeoPlay A9 is de beste AirPlay speaker op de markt”

Zeker met akoestische muziek komt de A9 goed tot z’n recht. Met nummers van Ben Howard en ook met hip hop klinkt die erg goed en vol. Het zeer rijke geluid van de BeoPlay was voor ieder genre dat wij testten geschikt. We beginnen nu ook stilletjes de vergelijking te trekken met de Libratone Lounge die wij AppelStijl. Gold gaven afgelopen jaar. De Lounge had wellicht wat meer hoge tonen in het gareel zitten, maar over het geheel wint de A9 het.

Conclusie: Hoogvlieger met recht van spreken

Bang & Olufsen steekt z’n nek uit en hoe.. De A9 heeft zeer excentriek design, een brede inzetbaarheid en een fantastische geluidsweergave. Echter komt dit alles tegen een prijs van € 1999, maar is dat het waard? Het gebruik van mooie materialen, design dat sowieso gespreksonderwerp zal vormen bij visite en het gemak van AirPlay en DLNA waardoor vrijwel alle hedendaagse apparaten worden ondersteund.

Ook de toevoegingen die B&O heeft gedaan zoals het wrijven over de bovenkant om het volume te regelen en de mogelijkheid om hem aan de muur te bevestigen verdienen pluspunten. Het speakerdoek aanbrengen is wat minder makkelijk, maar het feit dat je deze kan wisselen van kleur is wel weer mooi.

Daarnaast pakt die glansrijk de titel ‘beste AirPlay speaker op de markt’ over van Libratone. Uiteraard is dit een opkomende markt en zullen we in de toekomst vast nog meer speakers gaan zien die de A9 gaan concurreren, maar voor nu is dat niet het geval. We zijn benieuwd of iemand op korte termijn hier overheen gaat.

Pluspunten

  • Scherp en uitgebalanceerd geluid
  • Eye-catching design
  • Innovatieve volumeregelaar
  • Ook aan de muur te bevestigen

Minpunten

  • Relatief groot
  • Smaakgebonden design
  • Cover glad aanbrengen een hel

AppelStijl. Gold

Een briljant stukje design en geluid

Bang & Olufsen BeoPlay A9 100 100 Nick Kiran

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags