Lifestyle

Een week met de Apple Watch

Sociale patronen doorbreken en een blik in de toekomst

26 mei 2015 door Nick Kiran

Een Nederlandse release is nog niet bekend, maar ik heb nu al een week een Apple Watch uit Parijs. De eerste recensies zijn binnen en de Apple Watch scoort overal wel een voldoende of beter, maar de vraag is niet zo zeer of deze editie goed of niet goed is. Nee, de vraag is meer of een Apple Watch iets toevoegt aan jouw dagelijkse leven.

Ik geloof in de Apple Watch. Het is het eerste stukje draagbare technologie waarvan ik denk dat mijn vriendin het zou dragen of misschien -ooit- zelfs mijn moeder. Niet omdat Apple de smartwatch heruitgevonden heeft, maar omdat ze lang hebben nagedacht over wat dit product moet kunnen. Het is geen tosti-koffie-vaatwasser-alles-in-een-apparaat, maar een uitgebalanceerd product met respect voor haar ‘heritage’: het horloge.

Interacteren met je pols

Toen een aantal jaar geleden de iPod haar grootschalig intrede maakte in het straatbeeld was het al redelijk verstorend dat mensen hele dagen met witte doppen in de oren liepen. Toen een aantal jaar later daar een iPhone bijkwam was het redelijk sociaal gestoord om heel de dag in je telefoon te zitten en zelfs vandaag de dag komt het soms weleens vreemd over als je in het wilde westen zit te bellen met je headphones. “Heeft u het tegen mij” en reageren doe je er niet eens, want je hoort het niet eens.

“Het praten tegen je pols is sociaal nog lang(?) niet geaccepteerd”

Soms hoor ik mijn moeder nog zeggen ‘stel dat mijn opa nog had geleefd, die zou echt niet geloven wat er allemaal in de wereld is veranderd’. Dit klinkt misschien een beetje oubollig, maar als je nagaat dat je vijftien jaar geleden in een coma kon raken met zonder mobiele telefoon en nu wakker zou worden omringd met Glassholes (Google Glass), ‘Watch-holes’ en puberale Snapchat-verslaafden is dat bijna onwerkelijk.

Het praten tegen je pols; of dit nu bellen is of converseren met Siri is echter sociaal nog lang(?) niet geaccepteerd. Het is wel gaaf; je waant je net James Bond. Snel even reageren op een berichtje via Siri-dictatie gaat prima en je kan prima standaardantwoorden instellen zoals ‘Ja, is goed’, ‘Waar ben je nu?’ ‘Hoelaat?’ en meer van dergelijke berichten.

“Voor nu is het alleen nog wachten op ondersteuning van WhatsApp en consorten”

Voor nu is het alleen nog wachten op ondersteuning van WhatsApp en consorten. Je ontvangt wel de meldingen, maar je kan er nog niet op reageren. Dit is een kwestie van tijd, al staat WhatsApp specifiek niet echt bekend om snelle updates. Je kunt trouwens per app bepalen of je meldingen wilt ontvangen op je Apple Watch.

De killer-app?

Ik heb nog geen idee. Alleen ik geloof niet in de Apple Watch als een apparaat waar je heel de tijd met apps bezig bent. Het is een verlengstuk van je iPhone. Oftewel; een melding van je agenda hier of een interactie met een chatappje daar. Je wilt niet internetbankieren of browsen op de Apple Watch.

“Hier is serieus aandacht aan gegeven”

Voor nu is mijn killerapp de activiteit / work-out functionaliteit die er standaard in zitten. Die werken supergoed en geven inzicht in je gezondheid en sporen je aan om steeds actiever en dus gezonder te leven. Hier is serieus aandacht aan gegeven.

 
 

 

Daarnaast is het heerlijk om met je tas in je hand te staan terwijl je op de trein wacht en even snel het zojuist binnengekomen mailtje te lezen. Heerlijk om even snel langs de onderwerpen in je mail te gaan.

“Retail + draagbare technologie biedt zoveel kansen dat Apple Pay niet lang meer mag duren”

Apple Pay hebben we nog niet in Nederland, maar de synergie van retail + draagbare technologie biedt zoveel kansen dat dit niet lang meer mag duren. De Starbucks app in de VS weet al je favoriete koffie en kan je gebruiken om te betalen, we hebben bij Starbucks Nederland niet los kunnen krijgen wanneer dat hier moet komen. Ook de Nederlandse banken hebben nog niet losgelaten over een release van Apple Pay in Nederland. Wel komen er steeds meer pinterminals in Nederland die het potentieel ondersteunen.

Waarom 'lukt' Apple het wel een goede smartwatch te maken?

Een schatting is dat Apple in dit eerste kwartaal met de Apple Watch meer gaat verkopen dan alle andere smartwatches bij elkaar tot nu toe en dan maal twintig. Dat is ongekend.

Apple heeft de weg naar onze polsjes gevonden, maar de vraag is hoe ze dat toch steeds lukt. Tuurlijk is het merk Apple een belangrijke reden, maar het is wel echt een schitterend ontworpen product. Of je nu de goedkoopste versie neemt of de gouden variant, ze zijn allemaal schitterend ontworpen. Zelfs het standaardbandje dat van rubber is, is van het beste rubber dat ik ooit heb gevoeld. En komt gewoon uit Nederland (Dordrecht), net als een leder bandje by the way.

“Hij trilt niet, maar tikt op je pols”

Het zijn van die kleine details die dit product Apple-esk maken. Denk aan de oplader die met een magneetje aan de achterkant klikt, gaat makkelijk een dag mee op een batterij, hij trilt niet, maar tikt op je pols en ga zo maar door. Het feit al dat als je op je iPhone bezig bent, je Apple Watch niet meldingen door blijft geven toont al aan dat er goed over nagedacht is.

 

 

Is deze Apple Watch dé ‘next big thing’? Ja, ik geloof van wel. Al moet ik nog zien of ik na een paar maanden nog steeds elke dag mijn Watch om doe. Deze Apple Watch is een blik in de wereld van morgen en is daardoor misschien nog niet voor iedereen. Je zult moeten accepteren dat er nog niet veel apps zijn, de batterij net iets meer dan een dag meegaat en dat die nog niet heel erg snel is.

De markt voor smartwatches is net zo hard ‘geherdefinieerd’ als hoe de iPod de MP3-speler heeft gesloopt, de iPhone de smartphones van destijds en de iPad de tablet. Het kan allemaal nog iets beter, maar dat moest met de iPhone, iPad en iPod ook.

Is online geboren, mede-oprichter van AppelStijl en studeert nog (af en toe). Lekker dwars, kritisch en gelooft er nog heilig in dat kwaliteit leveren de beste vorm van advertising is en blijft. Zie ook NickKiran.com voor freelance werk en contact.

Lees meer over Nick

Deel dit bericht
Tags